Tips på goda tilltugg till rosévin

Vi har i en tidigare artikel tipsat om tilltugg som passar till Riesling. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen genom att tipsa om tilltugg som kan avnjutas till rosévin!

En introduktion till rosé

Rosé är en populär vintyp som är både lätt och fruktig. Metoden för att producera roséviner är densamma som vid framställning av vitt vin, med skillnaden att man använder blåa druvor istället för vita. Eftersom druvorna får macerera under en förhållandevis kort tid får vinet sin karaktäristiska rosaaktiga färg.

Några av de druvor som är vanligt förekommande i rosévin är:

  • Grenache
  • Provence
  • Sangiovese
  • Syrah
  • Cabernet Sauvignon

För att bara nämna några…

Vi tipsar om tilltugg som passar till roséviner

Nu när du har bättre koll på vad som kännetecknar roséviner, kanske du undrar vilken typ av tilltugg som passar till denna typ av vin? Nedanför har vi samlat några av de tilltugg som passar perfekt att avnjuta tillsammans med rosévin:

Tilltugg som passar till torra roséviner

Beroende på om rosévinet är torrt eller sött kan olika typer av tilltugg vara bäst lämpade. När det kommer till det förstnämnda alternativet passar vanligtvis salta och naturliga snacks som nötter, salta pinnar och chips bäst. Även milda och krämiga ostar lämpar sig utmärkt att avnjuta tillsammans med rosé!

Önskar du något mer matigt kan sushi, räkcocktails och andra skaldjurstilltugg vara passande.

Tilltugg som passar till söta roséviner

När det kommer till sötare roséviner gör sig dessa bättre med söta tilltugg som kakor och pajer. Likaså kan ”snittar” med exempelvis vattenmelon och mynta (och eventuellt en mildare ost) vara perfekt.

Där har du det – en rad tilltugg som passar till såväl torra som söta roséviner!

Vill du lära dig ännu mer om vin?

Då kan vi varmt rekommendera dig att spana in våra tidigare artiklar:

Vi levererar kvalitetsviner från några av världens mest hyllade vinproducenter direkt hem till dörren. Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.

Beställ idag och få hemleverans inom 1-5 dagar