Ta bort fläckar på granitskiva – så gör du

Granit är en vacker natursten som finns i flera olika kulörer. Därför är det heller inte konstigt att det är ett populärt materialval för bänkskivor. Likt alla naturstenar kan däremot granit bli smutsigt och fläckigt. Här har vi därför samlat våra bästa rengöringstips!

Så här rengör du din granitbänkskiva på bästa sätt

Som vi har varit inne på tidigare kan naturstenar likt granit bli smutsiga. Låt oss därför berätta mer om hur du lyckas med rengöringen:

Låt inte mat, fett eller dryck ligga kvar på bänken

Det är omöjligt att inte spilla på sin bänkskiva. Gör man väl detta bör man dock vara noga med att torka upp det man spillt. Framförallt om man har en skiva i granit eller annan natursten.

Låter man resterna ligga kvar finns det nämligen en risk att de absorberas av stenen och bildar svårborttagna fläckar. Har du riktigt otur kan det till och med vara omöjligt att få bort dem…

Använd en fuktig trasa för vardaglig rengöring

När du ska torka av din bänkskiva räcker det oftast att använda en trasa som fuktats med varmt vatten.

Applicera vatten och såpa vid grovrengöring

Är det så att bänkskivan har blivit mer nedsmutsad än vanligt bör du istället använda såpvatten. Blanda helt enkelt vatten och såpa i en sprayflaska, applicera blandningen på den smutsiga ytan och låt verka i cirka fem minuter innan du torkar av skivan med en fuktig trasa.

Observera att granit och andra naturstenar är väldigt känsliga mot starka kemikalier och rengöringsmedel med lågt pH-värde. Detta är varför du endast bör använda såpa, vilket är ett milt och skonsamt rengöringsmedel.  

Torka av bänkskivan med en torr trasa

Det allra sista du bör göra är att torka av skivan även med en torr trasa. Detta för att förhindra att det uppstår några vattenfläckar eller ränder.

Vill du få ännu fler städtips?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster