Vad är Chardonnay?

Vi har i en tidigare artikel rett ut för vad som kännetecknar vinstilen Amarone. Denna gång tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen genom att besvara frågan ”vad är Chardonnay?”.

Chardonnay – en populär druvsort

Grunden i alla viner är vindruvor. Och det finns otaliga druvsorter att välja mellan. Alla med sina egna unika smakprofiler. En av de mest populära druvorna som används för att tillverka vita viner är Chardonnay.

För dig som har undrat vad Chardonnay är så är det kort och gott en druvsort!

Vart växer Chardonnaydruvan?

En av orsakerna till att denna druva är så pass populär bland vinodlare är för att den klarar av att växa i många olika typer av klimat. Den förekommer därför över hela världen, från de vinodlande länderna i Europa till USA.

Hur smakar Chardonnayviner?

Som bekant är smaken objektiv. Likaså kan Chardonnaydruvorna få olika smakprofiler beroende på var i världen som de odlats. Det är också det som är så pass spännande med viner – att de får en alldeles unik smak beroende på vilken jordmån, klimat och hantering som druvorna haft under odlingsperioden.  

Generellt sett kan man däremot säga att Chardonnayviner kännetecknas av fruktiga smaker. Det är inte ovanligt att de har toner av äpplen, päron, citron, lime, honungsmelon, ananas, persika, mandarin och krusbär.

Utöver de fruktiga tonerna finns det även viner med inslag av örter, kryddor, brynt smör, nötter, fat, vanilj, nougat och kardemumma.

Vilken mat och tilltugg passar till Chardonnay?

Eftersom de flesta Chardonnayviner karaktäriseras av friska och fruktiga inslag passar det bra ihop med lättare rätter såsom sallader, fisk, skaldjur och vegetariska rätter. Det kan även passa bra till ljusare kött som kyckling.

När det kommer till tilltugg passar Chardonayvinerna exempelvis utmärkt till skaldjurs snittar, men även till enklare snacks som lättsaltade chips och nötter.

Vill du lära dig ännu mer om vin?

Spana då in våra tidigare artiklar:

Vi levererar kvalitetsviner från några av världens mest hyllade vinproducenter direkt hem till dörren. Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.

Beställ idag och få hemleverans inom 1-5 dagar