Vilket vin till kräftor? Så väljer du rätt typ av vin

Om det är något som vi svenskar gillar så är det att frossa i skaldjur. Inte minst kräftor. För att förhöja upplevelsen ytterligare kan man komplettera dem med ett passande vin. Men vilket vin ska man egentligen välja till kräftor? Här berättar vi mer om hur du bör tänka för att hitta ett lämpligt vin.

Att tänka på när du ska välja vin till kräftor

Beroende på hur kräftorna tillagas och serveras kan de behöva matchas med olika typer av viner. Nedanför berättar vi mer om några saker som du kan tänka på för att hitta ett passande vin till dina kräfträtter:

Vin till kokta kräftor

Om du planerar att servera kräftor som kokats i spad, likt man gör på sedvanliga svenska kräftskivor, rekommenderar vi dig att välja ett vin med fruktiga och aromatiska inslag. Dessa smakprofiler tenderar att passa väl ihop med kräftornas söta kött och salta umamirika dillspad.

Vita viner som är framställda av Riesling brukar exempelvis passa utmärkt till kräftor som kokats i spad. Här går det lika bra att välja torra och söta varianter. Utöver vitt vin tenderar även friska roséviner att passa förvånansvärt bra till kokta kräftor.

Ha tillbehören i åtanke

Ska du servera de kokta kräftorna tillsammans med tillbehör kan de vara bra att ta även dessa i beaktning när du ska välja vin.

Har du exempelvis fetare tillbehör som inkluderar majonnäs kan det vara bättre att välja ett vitt vin av den sötare varianten. Om du däremot ackompanjerar kräftorna med syrligare tillbehör som innehåller citron, kan det passa bättre med ett torrare vin.

Vin till kräfträtter som tillagats

Om du planerar att inkludera kräftorna i en tillagad rätt gör du bättre i att välja ett vin som är något fylligare och smakrikare. Vita viner som är framställda av druvan Chardonnay brukar exempelvis passa utmärkt till lagade kräfträtter.

Vin till gratinerade havskräftor

Förutom kokta kräftor och lagade kräfträtter, är det många som föredrar att avnjuta gratinerade havskräftor. Eftersom dessa kräftor har en mer subtil smak gäller det att välja ett vin som framhäver och ackompanjerar smakerna på ett föredömligt sätt.

Likt ovanstående anrättningar tenderar vita viner att passa bäst till gratinerade havskräftor. Mer specifikt brukar viner som är framställda av druvan Chardonnay vara passande. Inte minst de som härstammar från det välkända vindistriktet Chablis.

Genom att följa ovanstående tips kan du förhoppningsvis hitta ett passande vin till dina kräftor, oavsett hur du planerar att servera dem.

Vill du lära dig ännu mer om vin?

Då rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar:

Vi levererar kvalitetsviner från några av världens mest hyllade vinproducenter direkt hem till dörren. Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.

Beställ idag och få hemleverans inom 1-5 dagar