Att tänka på när du ska välja vitt vin till lax

Lax en är populär fisk som lämpar sig utmärkt att avnjuta tillsammans med vitt vin. Men hur väljer man egentligen rätt vin till denna fisk? Här har vi samlat några saker som är viktiga att tänka på när du ska välja ett vitt vin till lax.

Fyra tips för dig som vill kombinera vitt vin med lax

Som vi har varit inne på tidigare är lax en populär fisk att tillaga. Inte minst på sommaren. Likaså är det populärt att avnjuta den tillsammans med vitt vin. Nedanför har vi därför samlat fyra tips som hjälper dig att välja det allra bästa vinet till olika typer av lax:

Halvtorra vita viner passar bäst till gravad lax

Gravad lax kännetecknas av salta, söta och syrliga smaker. Med anledning av detta tenderar den att passa bäst ihop med vita viner som är halvtorra och genomsyras av fruktiga toner. Viner som är framställda av druvorna Chardonnay eller Riesling brukar exempelvis passa alldeles utmärkt till gravad lax.

Torra och druvigt blommiga vita viner passar bäst till rökt lax

Till skillnad från den gravade laxens söta och syrliga smaker kännetecknas kall- och varmrökt lax av mer rökiga toner med inslag av trä. Beroende på vad hur den rökts kan den ha inslag av exempelvis ek, hickory, pekan, äpple eller körsbär. Oavsett vilket träslag som använts tenderar torra vita viner som är druvigt blommiga passa bäst till rökt lax.

Friska och fruktiga vita viner passar bäst till inkokt lax

Har du däremot en gäll och fin lax som är inkokt, bör denna kombineras med ett friskt och fruktigt vin. Vita viner som är framställda av druvorna Pinot Blanc eller Pinot Gris brukar exempelvis passa alldeles utmärkt till inkokt lax.

Vita viner med fatkaraktär passar bäst till halstrad och grillad lax

Lax som halstras eller grillas får en lätt karamelliserad yta och rökiga inslag, vilket gör att de passar bäst att avnjuta tillsammans med kraftigare vita viner. Gärna de som har en mer framträdande fatkaraktär.

Vill du lära dig ännu mer om vin?

Då rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar:

Vi levererar kvalitetsviner från några av världens mest hyllade vinproducenter direkt hem till dörren. Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.

Beställ idag och få hemleverans inom 1-5 dagar