Paella är en välsmakande maträtt som huvudsakligen består av ris, skaldjur, höns, kyckling eller chorizo samt saffran. Rätten har sitt ursprung i Spanien men har sedermera spridit sig över stora delar av världen. För att ta denna anrättning till nästa nivå kan du med fördel servera den tillsammans med ett vin. Men vilken typ av vin ska man egentligen servera till en Paella? Här ger vi dig svaret.
Kort om Paella
Som nämnts inledningsvis har Paellan sitt ursprung i Spanien och har sedermera spridit sig till stora delar av världen. Likt de flesta maträtter kan den tillredas på många olika sätt, samtidigt som det är många som anser att just deras recept är det rätta sättet att tillaga en Paella på.
Med det sagt finns det två saker som alltid finns i en Paella – ris och saffran. Befinner man sig i Spanien kommer man notera att städerna läng med och i närheten av kusten föredrar att ha skaldjur i sin Paella, medan man inåt landet brukar föredra höns, kyckling eller chorizo. I vissa fall hittar man både skaldjur och kyckling eller korv.
Vilken typ av vin ska man servera till en Paella?
Om du planerar att tillaga en Paella kan du förhöja smakupplevelsen ytterligare genom att komplettera rätten med ett passande vin. Men vilken typ av vin ska man egentligen välja?
Som vi har varit inne på tidigare kommer Paellan att bjuda på karaktäristiska saffranstoner samt söta och salta skaldjur eller kryddig korv. För att möta dessa framträdande smaker rekommenderar vi dig att välja fylligt och smakrikt vitt vin med inslag av frukt, örter och lätt fatkaraktär.
Vita viner som är framställda av druvsorterna Arneis, Chardonnay och Pinot Gris brukar passa alldeles utmärkt till Paella.
Utöver vita viner tenderar fruktiga roséviner passa bra till denna spännande anrättning.
Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilken typ av vin du ska välja till Paellan!
Vill du lära dig ännu mer om vin?
Då kan du med fördel spana in våra tidigare artiklar: