Vi har tidigare rett ut för vad som kännetecknar Amarone och Chardonnay. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och reda ut för en fråga som många har – ”vad är Pinot noir?”.
Pinot noir – en blå druvsort
Pinot noir är en druvsort som är vanligt förekommande vid vinframställning. Mer specifikt är det en blå vindruva som kännetecknas av dess karaktäristiska färg.
Vart odlas Pinot noir?
Pinot noir trivs allra bäst i svalare klimat. Något som gör att den bland annat är vanligt förekommande i Frankrikes välkända vinregion Bourgogne. Det är också där som den har sitt ursprung.
Trots att druvan härstammar från Bourgogne odlas den numera i flertalet andra länder och distrikt. Den förekommer exempelvis i Österrike, Kalifornien och Nya Zeeland för att bara nämna några länder och regioner.
Hur smakar Pinot noir?
Viner som framställts med den karaktäristika Pinot noir-druvan har oftast smaker av hallon, jordgubbar och andra liknande bär. I vissa fall kan de även ha en uns kryddighet. Har Pinot noir-vinerna fatlagrats under en längre tid får de däremot helt andra smaker. Läder, fuktig skog, lavendel, choklad, vanilj och mineraliskt är bara några av smakerna som används för att beskriva Pinot noir-viner som lagrats.
Till vilken mat passar Pinot noir?
Eftersom många av dessa viner fatlagrats under långa perioder passar de bäst ihop med lite mer rustika rätter som kött, pasta och grytor. En del gör sig även utmärkt ihop med pizza och fisk!
Vill du lära dig ännu mer vin?
Kolla då in våra tidigare artiklar:
- Vin för nybörjare – tips för dig som vill börja med vin
- Vin till grillat – vintyper som passar till grillad mat
- Vinprovning hemma – tips för en lyckad provning
- Så väljer du rätt ost till champagne
- Chips till champagne – hiss eller diss?
- Chark till champagne – tips på passande charkuterier
- Tips på goda tilltugg till Riesling