5 tips när du ska rengöra kakelfogar i badrum & kök

Kakelfogar, vare sig det är i badrummet eller köket, kommer att bli smutsiga med tiden. Har du otur kan det till och med bildas svartmögel i fogarna. Här tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips som hjälper dig att rengöra kakelfogarna på ett snabbt och effektivt sätt!

Så här rengör du dina kakelfogar

Som vi har varit inne på tidigare är det ofrånkomligt att kakelfogarna kommer att bli smutsiga med tiden. Inte minst i badrummet där det dels förekommer stora mängder fukt och väta, men också tvålrester, hår och hudavlagringar. Genom att följa nedanstående steg blir däremot dina kakelfogar skinande rena:

1. Plocka upp smuts och hår

I duschutrymmen förekommer det, som tidigare nämnts, stora mängder smuts och hår. Detta leder till att fogarna blir skitiga samtidigt som det ökar riskerna för att mögel ska uppstå. Vi rekommenderar dig därför att plocka upp smuts och hår med jämna mellanrum, helst efter varje gång som duschen använts.

2. Skölj bort hudavlagringar, tvålrester och matstänk

Det är inte enbart smuts och hår som förekommer i duschutrymmet. Även hudavlagringar och tvålrester samlas i fogarna. Dessa bör likt håret avlägsnas med jämna mellanrum.

Har du kakelplattor i köket bör du istället torka bort eventuellt matstänk.  

3. Rengör fogarna med ättika

Vill du rengöra dina kakelfogar på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt rekommenderar vi dig att använda ättika. Blanda helt enkelt lika delar vatten och ättika i en sprayflaska. Applicera och låt verka i minst fem minuter innan du torkar av med en trasa. Är smutsen ingrodd kan det även vara bra att gnugga fogarna med en svamp eller tandborste.

4. Rengör fogarna med bikarbonat

Har du inte ättika hemma kan du istället prova på ett husmorsknep som inkluderar bikarbonat. Börja med att blanda lika delar bikarbonat och vatten. När blandningen har fått en pastaliknande konsistens applicerar du den på fogarna, gnuggar med en tandborste och låter verka i minst tio minuter innan du sköljer bort bikarbonatet.  

5. Applicera ett mögelborttagningsmedel

Har det gått så pass långt att svartmögel uppstått är chansen stor att du måste applicera ett adekvat mögelborttagningsmedel.

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig att rengöra kakelfogar i såväl badrum som kök!

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster