Ta bort fläckar på heltäckningsmatta – så gör du

Vi har tidigare delat med oss av tips som hjälper dig att ta bort fläckar på bord, fönsterbrädor och målade väggar. Denna gång tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att ta bort fläckar från en heltäckningsmatta!

5 tips för att ta bort fläckar från en heltäckningsmatta

Heltäckningsmattor är praktiska i många avseenden. De är däremot inte lika praktiska när man spiller mat, dryck eller något annat som leder till fläckar. Eftersom heltäckningsmattan täcker hela rummet går det inte att lämna in den till kemtvätten som en vanlig matta kan göras.

Nedanför delar vi därför med oss av en handfull tips som hjälper dig att avlägsna fläckar från en heltäckningsmatta:

1. Låt inte spill och stänk ligga kvar på golvet

En av de enklaste sakerna du kan göra för att undvika att fläckar uppstår från första början, är att torka upp spill och stänk omedelbart. Låter du matrester och annat spill ligga kvar på golvet kommer det att resultera i fläckar som kan vara svåra att få bort.

2. Fukta fläcken med varmt vatten

Har det väl uppstått fläckar på din heltäckningsmatta rekommenderar vi dig att fukta upp den fläckiga ytan med varmt vatten.

3. Sug upp vätskan med hushållspapper eller en trasa

Låt det varma vattnet ligga på fläcken i ett par minuter innan du suger upp det med hjälp av hushållspapper eller en torr trasa.

4. Använd såpa eller annat lösningsmedel vid behov

Skulle det vara så att fläcken fortfarande är kvar kan du även ta till såpa eller något annat adekvat lösningsmedel. Väljer du det sistnämnda är det däremot väldigt viktigt att du kontrollerar att det kan användas på materialet som heltäckningsmattan är tillverkad av. Starka kemikalier kan nämligen leda till att mattan blir missfärgad.

5. Använd bikarbonat

Ett alternativ till såpa och lösningsmedel är bikarbonat. Detta husmorsknep går till på så sätt att du fuktar fläcken med varmt vatten, strör på bikarbonat, gnuggar lite lätt och låter verka i minst en timme. Vad som kommer hända under tiden är att bikarbonatet absorberar smutsen. Därefter är det bara att dammsuga upp eller torka bort det.

Vi hoppas att ovanstående tips hjälper dig att få bort fläckar från din heltäckningsmatta!

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster