Vattenfläckar på fönsterbräda? Så här tar du bort dem

Fönsterbrädor av naturliga stenmaterial är mycket känsliga mot vatten. Låter man vatten ligga kvar på fönsterbrädan kommer stenen att absorbera vätskan med tiden, vilket i sin tur leder till att den blir fläckig. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att ta bort fläckar från fönsterbrädan!

5 tips för att ta bort fläckar från fönsterbrädan

Som tidigare nämnts kan fönsterbrädor av sten absorbera vatten och annan vätska, vilket kan resultera i otrevliga vattenfläckar. Nedanför har vi därför sammanställt en handfull tips som hjälper dig att avlägsna dessa:

1. Använd ett krukunderlägg

Om du har blommor på din fönsterbräda rekommenderar vi dig att använda ett krukunderlägg. På så sätt förhindrar du att vattnet tar sig ur krukan och hamnar på fönsterbrädan.  

2. Torka upp vatten direkt

Skulle det vara så att du upptäcker att det läckt ut vatten från dina blomkrukor, alternativt att du spiller vatten på fönsterbrädan, rekommenderar vi dig att torka upp detta direkt. På så sätt är det inte lika stor chans att det uppstår några fläckar.

3. Använd såpa och en fuktig trasa

Har det väl uppstått fläckar rekommenderar vi dig att gå över dessa med såpa och en fuktig trasa.

4. Undvik starka och sura kemikalier

Anledningen till att vi rekommenderar dig att använda såpa är för att naturstenar är mycket känsliga mot starka och sura kemikalier. Med sura kemikalier menar vi dem med ett lågt pH-värde. Eftersom fönsterbrädan riskerar att ta ännu större skada bör du därför undvika starka rengöringsmedel helt och hållet!

5. Torka av med en torr trasa

Sist men inte minst bör du även torka av fönsterbrädan med en torr trasa. På så sätt förhindrar du nya vattenfläckar från att uppstå.

Värt att veta

Trots att du följer ovanstående tips finns det ingen garanti för att fläckarna kommer försvinna från din fönsterbräda. Som tidigare nämnts absorberas vätskan av stenen. Har vattnet legat på ytan under en längre tid kan det således vara svårt, i vissa fall omöjligt, att få bort fläckarna.

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?  

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster