Rengöra vattenkokare – så gör du

Likt andra köksmaskiner och redskap tenderar vattenkokaren att bli smutsig med tiden. Den brukar dessutom bli fylld med kalk vilket kan påverka såväl funktion som smak. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra din vattenkokare på bästa sätt!

Så här rengör du din vattenkokare i fem enkla steg

Som vi har varit inne på tidigare tenderar vattenkokaren att bli smutsig och få kalkavlagringar. Nedanför berättar vi därför hur du kan rengöra och avkalka vattenkokaren i fem enkla steg:

1. Se till att tömma behållaren efter användning

Den främsta anledningen till att vattenkokarens insida täcks med kalkbeläggningar är för att vatten lämnas kvar i behållaren. Ett tips är därför att tömma behållaren ordentligt efter varje användning.

2. Rengör med vatten och ättika

Eftersom vattenkokaren används för att värma upp allt ifrån te- till soppvatten bör du inte använda starka kemikalier vid rengöringen. Ett bättre tips är att fylla vattenkokaren med en del ättika och tre delar vatten. Sätt på och låt koka upp innan du häller ut vätskan och sköljer ur med vanligt vatten till dess att ättikssmaken försvunnit!

Vid behov kan du även upprepa denna process flertalet gånger.

3. Ta bort ingrodd smuts och kalk med bikarbonat

Upplever du att det fortfarande finns ingrodd smuts och kalk i vattenkokaren? Då kan du med fördel blöta insidan, pudra på ett tunt lager bikarbonat som får verka i 5–15 minuter vartefter du sköljer ur den med varmt vatten.

4. Skölj ur ordentligt

Vi har varit inne på detta tidigare men det är värt att lyfta upp en gång till!

Det är väldigt viktigt att du sköljer ur vattenkokaren ordentligt efter att du har rengjort den med ättika och eller bikarbonat. Det är inte särskilt trevligt om ditt kvällste har en bismak av ättika.

5. Torka ur med en torr trasa

Sist men inte minst rekommenderar vi dig torka ur behållaren efter rengöringen. På så sätt minskar du risken för att det ska uppstå nya kalkbeläggningar.

Vill du få ännu fler rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster