Utomhuspedagogik för barn – 5 tips och idéer

Det finns många sätt att aktivera barn i naturen och samtidigt lära dem mer om den miljö de befinner sig i. Här tänkte vi därför berätta mer om varför utomhuspedagogik är så fördelaktigt samt tipsa om fem roliga sätt att aktivera barnen i naturen.

Vad menas med utomhuspedagogik?

Utomhuspedagogik används inom förskolan och innebär att lärandet flyttas ut i det fria, där barnen får lära sig mer om såväl natur, kultur och samhälle. Utomhuspedagogiska aktiviteter och övningar kan även genomföras med familjen på fritiden.

Vilka är fördelarna med utomhuspedagogik?

Att ägna sig åt utomhuspedagogik är mycket fördelaktigt. Genom att lära barnen grundläggande kunskaper om djur och natur utvecklar de en större respekt och förståelse för allt levande. Många barn lär sig snabbt hur vårt biologiska kretslopp fungerar och varför det är så viktigt att värna om alla de arter som finns i naturen!

Därutöver kan barnen, genom underhållande och lärorik utomhuspedagogik, utveckla sina sociala förmågor sina matematik- och språkkunskaper samt sin motorik. Att vistas ute i naturen kan även motverka stress och öka den fysiska hälsan.

Tips på roliga och lärorika aktiviteter

En stor fördel med att hitta på saker utomhus är att det finns så mycket att göra. Det är endast fantasin som sätter gränser. Nedanför har vi samlat några tips på roliga och lärorika aktiviteter som brukar uppskattas av barnen:

1. Tipspromenad

Att anordna en tipspromenad är ett enkelt och roligt sätt att utöka barnens kunskaper om naturen, parallellt som de får gott om frisk luft. Tidigare har vi därför sammanställt en artikel där vi berättar hur du kan genomför en tipspromenad med tema djur och natur, komplett med både frågor och svar.

2. Frågesport

Ett alternativ till tipspromenader är frågesport. Även här har vi sammanställt en artikel där vi berättar hur du kan genomföra en frågesport för barn med tema djur och natur.

3. Naturbingo

Sätt ihop bingoplattor som pryds av sådant som man kan hitta i skogen. Låt sedan barnen försöka hitta sakerna. Försten att samla en hel rad har vunnit. Enkelt, underhållande och lärorikt!

Missa inte vår tidigare artikel där vi berättar hur du kan sätta ihop ett naturbingo för barnen.

4. Uppdrag

Förutom att besvara frågor och hitta olika föremål, kan det även vara underhållande och lärorikt att låta barnen genomföra särskilda uppdrag. Spana exempelvis in vår tidigare artikel där vi tipsar om roliga uppdrag att göra i skogen.

5. Lekar och övningar

Sist men inte minst kan man genomföra lekar och övningar. Låt dig inspireras av våra tidigare artiklar:

Vi tycker det är så viktigt att sprida kunskapen om naturens ekosystemtjänster så vi skrev en bok, som sen blev sju barnböcker, en ljudbok, föreläsningar, vykort, en fotoutställning med mera. Nu hoppas vi att du kan hitta något du tycker om här i vår webbutik.

Se våra böcker