Städa bakom spis – så gör du

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du går tillväga för att rengöra en spis på bästa sätt, då med fokus på hällen. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och tipsa om fem saker som är bra att tänka på när du ska städa bakom spisen.

Hur ofta bör man städa bakom spisen?

Vi rekommenderar dig att städa bakom spisen minst ett par gånger per år. En bra riktlinje är att göra det vid varje årstidsskifte.

5 tips när du ska städa bakom din spis

Nedanför berättar vi mer om hur du går tillväga för att rengöra spisens baksida på bästa sätt:

1. Stäng av strömmen

Det allra första du bör göra är att stänga av strömmen för det uttag som spisen är inkopplad i.

2. Lägg ut en filt eller matta för att skydda golvet

För att komma åt bakom spisen kommer du att behöva dra fram den från väggen. I samband med detta finns det dock en risk att golvet blir repigt eller skadat. För att undvika detta rekommenderar vi dig därför att lägga ut en filt eller matta på golvet.

3. Dra fram spisen

När filten eller mattan är på plats är det dags att dra fram spisen. Det enklaste sättet att göra detta på är att öppna ugnsluckan, greppa tag i frontstycket och dra spisen framåt.

4. Använd en dammsugare för att ta bort ytlig smuts

Bakom spisen tenderar det att samlas stora mängder damm och annan ytlig smuts. För att ta bort dessa rekommenderar vi dig i första hand att använda en dammsugare, men det kan även funka med en dammvippa.

5. Torka av spisens baksida med en fuktig trasa

Efter att du har avlägsnat den ytliga smutsen rekommenderar vi dig att torka av spisens baksida med en fuktig trasa. Finns det ingrodda smutsfläckar kan du även använda dig av såpa eller ett annat milt rengöringsmedel.

Svårare än så är det inte att städa bakom spisen!

Vill du få fler städ- och rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster