5 tips för att ta bort fläckar på en soffa

Vi har tidigare berättat hur du gör för att ta bort fläckar på heltäckningsmattor, fönsterbrädor och bord. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen genom att tipsa om fem knep för att få bort fläckar på en soffa!

Så här får du bort fläckar från en soffa

Att man spiller mat eller dryck i soffan är nästan ofrånkomligt. Inte minst om man har små barn. Nedanför tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips som hjälper dig att avlägsna fläckar från soffan:

1. Torka upp mat och dryck direkt

För att undvika tuffa och ingrodda fläckar i soffan rekommenderar vi dig att torka upp eventuellt spill direkt. Börja med att avlägsna mat och dryck med hushållspapper och gnugga sedan försiktigt på ytan med en fuktig trasa.

2. Använd vatten och ättika

Trots att du torkar upp spill omedelbart kan det såklart uppstå fläckar ändå. Vill du avlägsna dessa utan starka kemikalier kan du med fördel prova på ett husmorsknep som inkluderar vatten och ättika.

Börja med att blanda vatten med en tiondel ättika. Använd en trasa för att dutta ättiksvattnet på fläcken. Låt verka i några minuter och försök sedan att absorbera så mycket som möjligt av vätskan med hushållspapper eller en torr trasa.

3. Spä ut och använd flytande tvättmedel

Ett alternativ till vatten och ättika är att spä ut flytande tvättmedel med vatten och applicera blandningen på fläcken. Låt verka och avlägsna med en fuktig trasa.

Innan du gör detta bör du däremot försäkra dig om att tvättmedlet inte riskerar att missfärga eller förstöra klädseln på din soffa. Är du osäker kan du testa att applicera blandningen på en liten yta som inte syns.  

4. Använd galltvål

Ytterligare ett alternativ är att använda sig av koncentrerad galltvål och en fuktig svamp. Gnugga på fläcken och låt galltvålen verka i 10–15 minuter innan du går över ytan med en fuktig trasa.

5. Använd adekvat textilrengöringsmedel

Sist men inte minst kan du använda dig av ett rengöringsmedel som är särskilt avsett för din soffa.

Genom att följa ovanstående tips kan du förhoppningsvis få bort fläckarna från din soffa!

Vill du få ännu fler städ- och rengöringstips?

Kolla då in våra tidigare artiklar:

Städhjälp på dina villkor. Varför välja oss? Vi är nogranna, engagerade och flexibla. Läs mer om våra tjänster nedan.

Se våra tjänster